Szechenyi2020
Header

Szegi

Szegi a Kassán át Lengyelország felé haladó borút fontos állomása volt. Ma a világörökségi terület fontos része. A Szegi pince ugyanis nemcsak Tokaj-Hegyalja, de Közép-Kelet Európa legnagyobbja is. Járatai évszázadosak – az itt érlelt, illetve őrzött borok közül sok több évtizedes.

Szegi Tokajtól 12, Sárospataktól 20 km-re található. Tokaj-Hegyalja ősrégi, nagy múltú települése: itt haladt az úgynevezett borút Kassán át Lengyelország felé. Földrajzi helyzete miatt nem kerülték el a harcok sem, például az 1848–49-es szabadságharc idején Szegi és Bodrogkisfalud határában is zajlott az az ütközet, amit a történelem bodrogkeresztúri csata néven őrzött meg.

Szeginek az elsők között volt vasútállomása és postája, amit valószínűleg híres malmának köszönhetett. A malom 1913-ban leégett, helyén kaolingyár épült, ehhez az alapanyagot a környékbeli hegyek biztosították. A szegiek fával is kereskedtek, állattenyésztéssel is foglalkoztak, de a legfontosabb a szőlő volt. A 16. század második felétől már csak öröklés útján lehetett szőlőterülethez jutni. Hogy itt is éltek zsidók – és valószínűleg részt vettek a borkereskedelemben –, arra egykori, sajnos gondozatlan temetőjük emlékeztet.

Szegi a szőlőnek köszönheti mai hírét is – pontosabban egyedülálló, a Világörökség magterületéhez sorolt pincéjének. Járatai 400 év alatt formálódtak a Hatalos-hegy gyomrában, maga a pince azonban az 1970-es években jött létre, amikor a régi kőporbánya négy ágát összekötötték, létrehozva a mintegy öt kilométernyi, kétszintes pincerendszert.

A Tokaj Kereskedőház ezzel nemcsak a Tokaji borvidék, de Közép-Kelet Európa legnagyobb borospincéjét alakította ki. A felső szinten található a bormúzeum, a 29 ezer palack az 1920-as évtől a 70-es évek végéig kíséri a tokaji bor útját. Ezzel szemben érlelődnek évekig – vagy évtizedekig – a prémium kategóriájú borok, közel 140 ezer palackban. Három kóstolóterme közül az egyik a sárospataki vár Sub Rosa-termét formázza.

Ha legendának ez nem lenne elég, nézzünk fel a település határában álló Várhegyre! Az Aggteleki Nemzeti Parkhoz tartozó Természetvédelmi Terület számos védett növény és állat otthona – különleges madárvédelmi terület. A tetején pedig bronzkori földvár maradványai találhatók. Erről több monda is született, az egyiket Tompa Mihály is megénekelte Várhegy című költeményében. Eszerint a vár egy gonosz, irigy anyát maga alá temetve omlott össze és süllyedt el – ám megkímélte gyermekeit.

Ami viszont nagyon is valós: Bodrogkeresztúr vasútállomásáról a Várhegyen át vezet a túraút a Bodrog partjára, Szegi Vízi turisztikai bázisáig.