Szechenyi2020
Header

Bodrogkisfalud

A Bodrog mentén, a hegyek lábánál fekvő település kiváló úti célja a nyugodt, ám aktív pihenésre vágyóknak – tehát, akik szeretnek a vízi vagy erdei túráról, a lovaglásból egy békés udvarba, pincehideg borok mellé megtérni.

Bodrogkisfalud a Zempléni-hegység és a Bodrog folyó között, Mádtól alig 10 km-re fekszik, Bodrogkeresztúrral és Szegivel lényegében összenőtt. Olyannyira, hogy a települést 1950-ben Szegivel egyesítették Bodrogkisfalud, majd 1951-től Bodrogszegi néven. Csak 1991-ben kapták vissza önállóságukat.

Az Árpád-kori községbe a török hódoltság után szlávok, ukránok, zsidók is érkeztek. A hitközség Bodrogkeresztúr fiók-hitközsége volt, emlékük nem maradt.

A lakosság nagy része itt is a szőlőművelésből él, így a borkóstolást a kirándulások utánra is be lehet tervezni. Kisfalud ugyanis akár két keréken, akár evezőt ragadva, kiváló kiindulópontja lehet a túráknak. És végpontja is, hiszen a kikötési lehetőség mellett minden más szolgáltatást is biztosítanak a megfáradt utazóknak. A Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet gazdag madár- és növényvilága a természetbarátoknak, a folyó gazdag halállománya a horgászoknak ellenállhatatlan kísértés. Aki nem szeret, vagy nem tud evezni, önjáró horgászstéget, tutajt és buli-pontont is bérelhet.

A bodrogkisfaludi Tájház egy 19. század végén épült jellegzetes parasztházban mutatja be a korabeli életmódot, méghozzá teljesen hitelesen, hiszen minden berendezési és használati tárgy a községből származik! Az itt megszállók viszont élő falusi udvarba is bepillanthatnak, testközelből figyelhetik meg a háziállatokat – és lovaglásra is nyílik lehetőség.