Szechenyi2020
Header

Erdőhorváti

A kalandot keresőknek vadregény, a pihenni vágyóknak maga a béke szigete. A pincesor – mégiscsak a Tokaji borvidéken járunk! – a település közepén várja igazi látványosságként a vendégeket, akik, ha nem lennének elég szomjasak, valódi erdőhorváti kerek perecet rágcsálhatnak borkorcsolyaként.

Erdőhorváti Sárospataktól 20 km-re, Mádtól 28 km-re található, ahogy neve is sejteti: bent, a zempléni hegyek között. A települést érinti a Rákóczi túra- és a Szent Erzsébet zarándokút is.

A község határában a pálos rend 1353-ban építtetett kolostort. Egy 1398-ból származó oklevélben Horváti néven szerepel. A hagyomány szerint a pálosok megjelenése óta volt a katolikusoknak fából készült templomuk. A jelenlegi Szent Keresztnek szentelt istenháza 1787-ben épült copfstílusban, a magas oromfalon ma is fa huszártorony ül. Az Istenszülő öltönyének elhelyezése görögkatolikus templom az 1970-es években épült, bár kőfalazata miatt ódon hatású. Református templomuk is viszonylag fiatal, 1911 óta áll az Egres utcában.

Érdemes sétálni egyet a településen, hiszen a Kassai és Hatház utcán számos népi lakóházat találhatunk. Közben megkérdezhetjük, hol juthatunk hozzá a híres erdőhorváti kerek perechez, ami ropogós nassolnivaló, ízletes „korcsolya” az italokhoz. Esetleg felkereshetjük a kecskefarmot is.

Korábban sokan éltek itt abból, hogy a perecet zempléni városok vásáraira vitték. A portékának nemcsak a formája, hanem az elkészítési módja is különleges! Minden perecet kézzel formáznak, vízben megfőzik, falapátra kerül, s így teszik a hagyományos búbos kemencébe. Ha megszáradtak a karikák, lekerülnek a kemence aljába, ahol forgatás mellett szép ropogósra sülnek. Tizenöt kerek perec alkot egy füzért. Az igazi erdőhorváti perec 6 cm átmérőjű, ha megroppantjuk négyfelé törik. A kerek perec mellé pedig jóféle borokkal olthatja szomját a vendég a község belsejében húzódó látványos pincesoron.